به گزارش همشهری آنلاین، این میشود که در زمستان و روزهای سرد هر قطره خون ارزشی به اندازه اهدای یکی از اندامهای آدمی پیدا میکند. البته این فقط مشکل کشور ما نیست و در کل جهان فصل سرما آدمها را کمتر به مراکز انتقال خون میکشاند. برای همین هم هست که اول زمستان -که میشود ماه ژانویه خارجی ها- کلماه را با عنوانماه ملی سازمان انتقال خون نامگذاری کردهاند تا به مردم یادآور شوند که این فصل را با اهدای خون، گرم کنند. دلیل این مشارکت کم در اهدای خون هم به عواملی چون بروز بیماریهای تنفسی و آلودگی هوا مربوط میشود.
خیلی از کارشناسان معتقدند برای فرهنگسازی درباره اهدای خون در کشور در فصول سرد سال، میتوان به جاانداختن فرهنگهایی مثل نذر خون و... فکر کرد. بهویژه برای کسانی که گروههای خونی کمیابی چون O و حتی A دارند. گروههای خونی که امروز کمبود آنها بهشدت احساس میشود.
به هر حال این یک جبر است؛ جبری که براساس آن، آنها که گروه خونی AB دارند از همه میتوانند خون دریافت کنند ولی جز به کسانی که همین گروه خونی را دارند، نمیتوانند خون اهدا کنند. آنها که گروه خون A و B دارند هم میتوانند از هم گروه خود خون بگیرند و هم از کسانی که گروه خونی O مثبت دارند. نوبت میرسد به کسانی که گروه خونی کمیاب O دارند. این دسته از افراد میتوانند به همه خون بدهند ولی تنها میتوانند از هم گروه خود خون دریافت کنند. اینطور که بهنظر میرسد؛ امروز بزرگترین مشکل را هم همین گروه دارند که هم گروه خونی آنها کمیاب است و هم افراد کمتری از این گروه خون اهدا میکنند.
بیشتر بخوانید:
از طرف دیگر میزان اهدای خون زنان در همه کشورهای جهان نسبت به مردان کمتر است ولی در ایران این نسبت بسیار پایین است. در کشورهای اروپایی که بالاترین میزان اهدای خون زنان را دارند، اهدای خون زنان به ۲۵ درصد میرسد اما در ایران، میزان اهدای خون بانوان در ۲ استان ایلام و کهگیلویه و بویر احمد که بالاترین میزان اهدای خون زنان را دارند، به ۹ درصد میرسد. در باقی استانها که میزان اهدای خون زنان از این هم کمتر است و در کل کشور تنها ۵ درصد زنان داوطلب اهدای خون هستند.
به همین دلیل مسئولان سازمان انتقال خون بر افزایش سهم مشارکت جوانان و بانوان در آمار کلی اهداکنندگان خون تأکید و امید دارند که امسال این مشارکت حداکثری باشد تا کمبود ذخایر خونی را در زمستان تجربه نکنیم.
نظر شما